A fugit de război în România și acum scrie istorie la Australian Open. Revolta unei jucătoare: ”Promovați o țară criminală”

de: Beatrice Dumitru
22 01. 2024

O jucătoare calificată în sferturile de finală de la Australian Open 2024 și-a ieșit din minți când a văzut ce au publicat organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului. Ce le-a reproșat aceasta.

De ce s-a revoltat jucătoarea

Marta Kostyuk, în vârstă de 21 de ani, s-a calificat în sferturile de finală ale Australian Open, o premieră în cariera ei. Ucraineanca a învins-o pe rusoaica Maria Timofeeva în optimi cu scorul de 6-2, 6-1, la capătul unui meci care a durat o oră și 16 minute de joc.

Tenismena de pe locul 37 mondial s-a revoltat și a readus în atenție războiul declanșat de Rusia în țara sa, Ucraina. Marta Kostyuk consideră o farsă faptul că jucătorii de tenis ruși concurează sub un steag neutru, deoarece în diverse publicații continuă să se afișeze steagul acestei țări. Ea este de părere că, astfel, se promovează „o țară criminală”.

Marta Kostyuk, locul 37 în lume. Sursa foto: Profimedia

Toată lumea știe care este naționalitatea lor, țara lor îi recunoaște ca atare, iar presa internațională se folosește de naționalitatea lor pentru a vorbi despre ei. Și mulți afișează steagul țării lor pe rețelele lor de socializare (…)

Citește și: Emma Răducanu, dezvăluiri după ce a fost eliminată de la Australian Open. Ce i s-a întâmplat

După victoria mea împotriva unui atlet din țara agresoare, steagul rusesc a fost publicat de către unul dintre cele mai mari turnee din lume. Se împlinesc 697 de zile de război, iar lumea sportului continuă să promoveze o țară criminală care își folosește sportivii în propaganda sa”, a spus Marta Kostyuk.

Pentru  Marta Kostyuk urmează cel mai greu meci din turneu, împotriva campioanei de la US Open, Coco Gauff, pe care o va înfrunta marți la Australian Open. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în 2022, atunci impunându-se americanca.

S-a refugiat în România din calea răboiului, iar acum scrie istorie la Australian Open 2024

O altă ucraineancă, Dayana Yastremska, 23 de ani, face turneul carierei și e în premieră în sferturile de finală la Australian Open, după ce a învins-o în această dimineață pe Victoria Azarenka, scor 7-6(6), 6-4. Ea vine din calificări și nu trecuse niciodată de faza optimilor la un Grand Slam.

După această victorie, Yastremska devine a doua jucătoare din Era Open care, venită din calificări, reușește să învingă pe traseu două campioane de Slam. Ea a eliminat-o în runda inaugurală pe Marketa Vondrousova, campioana en titre de la Wimbledon, Victoria Azarenka fiind și ea dublă campioană la Melbourne.

Citește și: România, contraperformanță la Australian Open 2024. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 17 ani

Chiar în primele zile ale agresiunii rusești din Ucraina, Dayana Yastremska s-a refugiat din calea războiului prin România, singura țară în care putea evada din Odesa. Atunci, a intrat în țara noastră cu bacul, prin vama Isaccea, însoțită de sora mai mică. Cele două n-au rămas în România, ci și-au continuat apoi drumul spre Vest, Dayana având reședința în nordul Franței, la Lyon.